Για τη Δανάη…

 
ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ:

Μελαγχολικό ξεκίνημα σε μια τόσο λαμπρή, ηλιόλουστη μέρα σαν τη σημερινή. Ένα ακόμα κομμάτι των παιδικών χρόνων, ένας ακόμα συνδετικός κρίκος με τη γενιά των γονιών μας έφυγε. ‘Πλήρης ημερών’ μεν, αλλά τέτοια λόγια ποιος τα λογαριάζει…
Το ότι ακόμα ήταν εν ζωή η Δανάη Στρατηγοπούλου, αγαπημένο κομμάτι της ζωής των γονιών, μου έδινε μια αίσθηση ότι κάτι από αυτούς εξακολουθεί να υπάρχει εδώ, σε τούτο τον κόσμο. Ήταν ένας ακόμα συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη ζωή μου και τη ζωή τους. Μια ακόμη απόδειξη ότι έζησαν.

Καλλιτέχνες σαν τη Δανάη έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή αυτών εξ ημών που δεν έτυχε να έχουν παππού ρεμπέτη και «δέκα χρόνια δικασμένο». Και ήταν πικρό να βλέπει κανείς όλα αυτά τα χρόνια να απαξιώνεται το έργο τους και να αξιολογείται ακόμα κι από σοβαρούς ανθρώπους σαν «ελαφρό» και «νερόβραστο», μιας και η θεματολογία του (βλέπετε) ήταν μόνο γύρω από προσωπικά συναισθήματα κι όχι γύρω από τις… «μεγάλες οικουμενικές και λαϊκές αλήθειες». Η σύνδεση με το ρεμπέτικο και το λαϊκό ‘πούλαγε’ περισσότερο στην ανερχόμενη ντεμέκ ευρωπαϊκή Ελλάδα. Ακόμα και οι περισσότεροι από τους μεγάλους αστούς τραγουδοποιούς ‘αποσιώπησαν’ τον τεράστιο επηρεασμό που είχαν από τον Χαιρόπουλο, τον Σουγιούλ, τον Γιαννίδη, τον Αττίκ.
Κάτι όμως που, για παράδειγμα, ο αυθεντικά λαϊκός Τσιτσάνης δεν έκανε!

…KAI ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ OTI:
…τα φέραμε έτσι τα πραγματα ώστε η Δανάη να πεθάνει σε έναν κόσμο ξένο. Σαν περιθωριακή. Αυτή η γυναίκα, που υπήρξε τόσο σημαντική σαν τραγουδίστρια και σαν προσωπικότητα όσο μαζί οι πέντε κορυφαίοι σημερινοί αστέρες του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, πέθανε ξεχασμένη, με 2-3 αφιερώματα σε 30 χρόνια που τα έδειξε η τηλεόραση στις 2.30 το πρωί. Κι αυτό γιατί δεν θέλησε να γίνει γραφική και να ‘παίξει’ σαν ρετρό καρικατούρα στα σημερινά μας γούστα.
Άλλωστε, η ίδια και το είδος που υπηρέτησε υπήρξαν αρκετά έντεχνοι, διακριτικοί, συναισθηματικοί και κομψοί για να δικαιούνται κάτι περισσότερο.
_________________
www.grigoreas.gr
www.myspace.com/kostasgrigoreas
www.youtube.com/kostasgrigoreas
http://www.facebook.com/Kostas.Grigoreas.guitar

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s