ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ (Με αφορμή το δίσκο των «4+1»).

Ως δρών μουσικός εκτελεστής το πάλεψα πολύ.
Παρόλα αυτά, περπατώντας τα πρώτα βήματα του 21ου αιώνα πρέπει πλέον να παραδεχτώ ότι μάλλον δεν κατάφερε να με πείσει η λειτουργικότητα και η δύναμη της «δια του γραπτού μουσικού κειμένου» εκφραζόμενης πρωτοποριακής μουσικής του 20ου αιώνα. (Αν και, φυσικά, δεν έχω καμία αμφιβολία για την καλλιτεχνική και φιλοσοφική αξία της…)
Όλως αντιθέτως, βρίσκω ιδιαίτερα λειτουργική και συναρπαστική εκείνη την ‘άλλη’ μορφή πρωτοπορίας, που κάποιοι φωτισμένοι έσπειραν επίσης τότε: Τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Την τέχνη που παίρνοντας τα καλύτερα στοιχεία και την ελευθερία που δίδαξαν σε όλους τους αιώνες οι μεγάλοι «λόγιοι» και οι μεγάλοι αυτοσχεδιαστές, καταφέρνει να μας οδηγεί σε απίστευτα άμεσους και συναρπαστικούς δρόμους. Η αυτόματη-αυθόρμητη, συνύπαρξη-σύνθεση του ταλέντου και της φαντασίας σπουδαίων μουσικών, μπορεί να φέρει την ακουστική απογείωση σε όποιον έχει την τύχη να διατηρεί ακόμα ανοιχτά τα μάτια του μυαλού και της ψυχής.

Οι 4+1 ακολουθούν αυτόν ακριβώς το δρόμο. Και φαντάζει υπέροχο σε μένα, ότι ενώ για αυτούς δεν υπάρχει πια διαχωρισμός κλασικής, λαϊκής, τζαζ, πρωτοπορίας κλπ., ξεκάθαρα και εκ προθέσεως αποφεύγουν τη φτηνή και ύποπτη εφετζίδικη σαλατοποίηση των μουσικών ειδών, μιας και δια του ταλέντου και της γνώσης φιλτράρουν τα πάντα με ισχυρότατα προσωπικά φίλτρα. Είναι προφανής η θέση τους: συναρπάζονται περισσότερο από την απόλαυση του ταξιδιού κι λιγότερο από τον προορισμό.
Ως δημιουργός, ακολουθώ κυρίως τον αντίθετο δρόμο. Όμως πρέπει να παραδεχτώ ότι, όλως… ανωμάλως, χαίρομαι (δια της απόλαυσης του ακούσματος) που συναρπαστικές ομάδες μουσικού αυτοσχεδιασμού όπως οι 4+1 μου σπέρνουν πάμπολλα μικρόβια αμφιβολίας. :-)

Διαλέξτε λοιπόν την κατάλληλη ώρα και απερίσπαστοι αφεθείτε στη μουσική των 4+1. Θα καταλάβετε γιατί εμείς που ‘φτιαχνόμαστε’ με τους ήχους δεν έχουμε ανάγκη για ουσίες.

Περισσότερες πληροφορίες  για το δίσκο «4+1 Live at Sfendoni» (Triple Bath) και μουσικά δείγματα θα βρείτε εδώ: http://www.4plus1.net/music/liveatsfendoni.html

Advertisements

2 thoughts on “ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ (Με αφορμή το δίσκο των «4+1»).

  1. Vassilis Gratsounas

    Αγαπητέ μου Κώστα τα σχόλιά σου περί ελεύθερου αυτοσχεδιασμού με βρίσκουν σύμφωνο με βασική προϋπόθεση για τον δημιουργό, την αγάπη και κατανόηση της πορείας που μετά »φόβου θεού» κατά τα λεγόμενα αποφασίζει ν΄ακολουθήσει. Συγχαρητήρια στους μουσικούς του 4+1. Τους εύχομαι καλό δρόμο.
    Βασίλης θ.Γρατσούνας
    Διευθυντής του Ωδείου ΄εν οργάνοις΄
    Υ.Γ.Με την εκτίμησή μου σας στέλνω δυο link με ένα προσωπικό μου αυτοσχέδιο μουσικό δρώμενο, με τους καθηγητές του Ωδείου την Μαργαρίτα Κουρτπαρασίδου στά κρουστά και τον Guido de Flaviis στα σαξόφωνα http://www.youtube.com/watch?v=-eM00gz1yag

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s