Για την παραίτηση του Μίλτου Λογιάδη από την Ορχήστρα των Χρωμάτων

Εάν μιλούσαμε για την παραίτηση του οποιουδήποτε αρχιμουσικού, της οποιαδήποτε ελληνικής (ή ξένης) ορχήστρας, θα λέγαμε ότι «αυτά συμβαίνουν». Όμως, τα «Χρώματα» είναι έργο ζωής του Λογιάδη. Κι όταν φτάνει ο αρχιμουσικός, να παραιτείται από το έργο της ζωής του, τότε αυτό είναι συγκλονιστικό! Συγκλονιστικό βέβαια για εμάς, τους μια χούφτα ανθρώπους (τελικά) που εξακολουθούμε να ονειρευόμαστε μια Ελλάδα, μέρος του δυτικού πολιτισμού. Του οποίου όμως άπαντες δεν χάνουμε ευκαιρία για να κοκορευόμαστε ότι είμαστε «κοιτίδα»!

Εμάς λοιπόν, τους μια χούφτα, μας συγκλονίζει η παραίτηση Λογιάδη και η προαναγγελία του θανάτου της ορχήστρας που ίδρυσε ο Χατζιδάκις. Ουδεμία αυταπάτη για τους πολλούς, τους περισσότερους τους αφήνει ελαφρά έως παγερά αδιάφορους. Το οποίον μεταφράζεται στα σύγχρονα ελληνικά: «στα τέτοια τους», έχουν άλλα σοβαρότερα προβλήματα! Όλα σχετικά φυσικά με «το επίπεδο ζωής» τους, μια έννοια που στο λεξικό του μυαλού των περισσοτέρων μεταφράζεται ως «καταναλωτική ικανότητα». Γιατί (και με το συμπάθιο δηλαδή), πόσοι είναι αυτοί που θα θεωρούσαν την ορχήστρα των Χρωμάτων (επί παραδείγματι) κομμάτι του επιπέδου ζωής τους;

Υπερβάλω και είστε έτοιμοι να παρεξηγηθείτε; Κάντε λίγο κράτει και διαβάστε τα όσα ντροπιαστικά για τον πολιτισμό της Ελλάδας παραθέτει στην επιστολή του ο αρχιμουσικός. Πράγματα γνωστά βέβαια, εδώ και χρόνια. Είδε κανείς καμιά αγανάκτηση; Κούνησε κανείς το δαχτυλάκι του; Μα γιατί άλλωστε; Μια χαρά χώρα του τρίτου κόσμου δεν είμαστε! Τι τις θέλουμε τις ξενόφερτες ορχήστρες; Τρελά γουστάρουμε μυρικάζοντας όλα τα αγγλοσαξονικά ή τα ανατολίτικα σκουπίδια που μας ταΐζουν! Κι όσο η κουρσάρα έχει βενζίνη για να είμαστε στη γύρα, όλα τέλεια. Κι αν μας βγάλει και η βόλτα καμιά φορά κατά Μέγαρο ή κατά Στέγη μεριά για χαϊλίκι, μια χαρά κι αυτό, μέσα σ’ όλα είμαστε!
Με το ζόρι πολιτισμός δηλαδή; Άι σιχτίρ τελικά!!!
……..

Παραθέτω την επιστολή παραίτησης του αρχιμουσικού:

Προς Πρόεδρο και Δ.Σ. της Ορχήστρας των Χρωμάτων
Κοινοποίηση : Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο
Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τηλέμαχο Χυτήρη

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2011

Αξιότιμοι κύριοι,
Με αυτή μου την επιστολή θέλω να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του
Αρχιμουσικού της Ορχήστρας των Χρωμάτων, μια θέση που υπηρετώ με αφοσίωση εδώ και 20 χρόνια. Ο λόγος της παραίτησής μου είναι πως δεν διαθέτω άλλες ψυχικές αντοχές για να φέρω σε πέρας το έργο της ορχήστρας, όπως ορίζουν το καταστατικό και οι στόχοι του ιδρυτή της.

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπήρξε έργο ζωής για μένα και πράγματι πίστευα ότι θα
τελειώσω την καριέρα μου σ’αυτήν. Φαίνεται πως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί. Η ταλαιπωρία που έχει υποστεί η Ορχήστρα όλα αυτά τα χρόνια από την πολιτεία και η επί της ουσίας αδιαφορία των Υπουργών Πολιτισμού από την ίδρυσή της έως σήμερα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση αβάσταχτη για τους εργαζόμενους σ’αυτήν. Παρά τους ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς (ο απλός μουσικός αμοίβεται με 650 ευρώ μηνιαίως) και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, η μέχρι τώρα καλλιτεχνική παρουσία της Ορχήστρας αποδεικνύει την αφοσίωση και την πίστη στα ιδανικά του ιδρυτή της τόσο από τούς παλαιότερους μουσικούς που τον «ζήσανε» όσο και από τους νεώτερους που συνεχίζουν πάνω στην ίδια «φιλοσοφία» που ενσάρκωνε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Η αντοχή όλων μας όμως έφτασε στα όριά της. Ο παράνομος μηδενισμός της τακτικής επιχορήγησης του ΥΠΠΟΤ για το 2011 καθώς και η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης, η οποία πλέον θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του χρέους προς το ΙΚΑ, έχουν οδηγήσει το μόνιμο δυναμικό και τους εκτάκτους συνεργάτες της Ορχήστρας σε απελπισία.

Παράλληλα η απόφαση του ΥΠΠΟΤ για ένταξη της Ορχήστρας στην ΕΡΤ, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού, χωρίς χρονικό προσδιορισμό και ακριβείς προδιαγραφές.
Επιπλέον, η ασάφεια και οι αντικρουόμενες απόψεις του Υπουργείου σχετικά με τους
όρους της ένταξης έχουν επιτείνει την ανησυχία όλων για το μέλλον της Ορχήστρας και
έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το αν το ΥΠΠΟΤ προτίθεται να σώσει την Ορχήστρα
των Χρωμάτων διατηρώντας τη φυσιογνωμία της και τον αριθμό των 40 μονίμων μουσικών.

Κάτω από αυτές της συνθήκες νιώθω ότι αποτελεί χρέος μου προς τον ιδρυτή της
Ορχήστρας να υποβάλλω την παραίτησή μου, γνωρίζοντας ότι ο Μάνος Χατζιδάκις δεν θα δεχόταν ποτέ να βλέπει συναδέλφους του μουσικούς σε αυτή την απελπιστική κατάσταση.
Οι υπεύθυνοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Με αξιοπρέπεια,
Μίλτος Λογιάδης

Advertisements

15 thoughts on “Για την παραίτηση του Μίλτου Λογιάδη από την Ορχήστρα των Χρωμάτων

 1. Κώστας Μαυρουδής

  Πας να με «φτιάξεις» βραδυάτικα μωρέ Κώστα… Τι θέλεις δηλαδή, πώς να χρηματοδοτήσει η Πολιτεία τον Πολιτισμο ;
  Διαβάζω στο εκκαθαριστικό της Εφορίας για την φορολογική μου δήλωση ότι οι φόροι μου χρηματοδότησαν το τρίπτυχο «Πολιτισμός-Θρησκεία-Αθλητισμός» με το σκανδαλωδώς τεράστιο ποσοστό του … 1.1 %!… Αν σκεφθεί κανείς τι σημαίνει Θρησκεία, τι Αθλητισμός, αλλά και τι Πολιτισμός ( συμπεριλαμβάνεται και το Γιουρο μπλα, μπλα- ή όπως το λένε ), δεν μπορώ να φανταστώ τι περισσεύει για την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Αισθάνομαι ότι δεν θα μπορούσα να αντικρίσω τον Χατζηδάκη, τι θα του έλεγα ;

 2. Αποστόλης Κ.

  Τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια Πολιτεία που υποβαθμίζει διαρκώς στοιχεία όχι απλώς σημαντικά, αλλά απαραίτητα για ένα λαό; Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, πάνε πραγματικά από το κακό στο χειρότερο. Και πώς να μην πάνε; Όταν οι περισσότεροι «υπεύθυνοι» σε τέτοιους νευραλγικούς τομείς θεωρούν υγεία τον προσωπικό τους (ιδιώτη) γιατρό, που μπορεί να είναι πάντα δίπλα τους, όταν θεωρούν παιδεία την ημιμάθεια που επιφέρει η διαρκής αλλαγή των σχολικών μαθημάτων και βιβλίων, όταν θεωρούν πολιτισμό το σύνολο των CD και DVD που έχουν στο σαλόνι τους… Γι’ αυτούς, η Ορχήστρα των Χρωμάτων και η μουσική της προσφορά δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά μερικά αρχεία μουσικής στριμωγμένα στο καινούριο τους Mp3Player…

 3. Γιώργος Τσιάλας

  Ντροπή, ντροπή, ντροπή !!!
  Δυστυχώς Κώστα δεν έχουν γραμμένο τον πολιτισμό της Ελλάδας στα » τέτοια » τους μόνο οι μυρικάζοντες την υποκουλτούρα, αποχαυνομένοι, στενοκέφαλοι ή κουφιοκέφαλοι άνθρωποι αλλά και οι υποτίθεμενοι ευφυείς, υψηλού επιπέδου γνώσης και κουλτούρας αλλά κατ´ εμέ ανεγκέφαλοι και προδότες πολιτικοί μας. Και μια παράφραση του γνωστού παιάνα:
  Η Ελλάδα ποτέ δεν μαθαίνει
  Δεν την σκιάζει κουλτούρα καμμιά
  Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει
  Και ξανά προς τη … Λόξα τραβά, τραβά, τραβά …..
  Γ. Τ.

 4. Μανώλης Χάρος

  Στις μέρες που ζούμε, που τα σπρεντ είναι απαραίτητο συνοδευτικό της ενημέρωσής μας, και που τα εκατομύρια, και τα δισ ευρώ πηγαινοέρχονται στις οθόνες μας με καταιγιστικό ρυθμό, το 1,1% δε μου λέει και πολλά, γιατί δε ξέρω ποιού αριθμού κομμάτι είναι, και άρα τι αντιπροσωπεύει.Εννοώ με λίγα λόγια, πως το ποσοστό αυτό, ίσως δεν είναι μακριά απο την πραγματικότητα, σε ότι αφορά τις προτεραιότητες του νεοέλληνα σχετικά με τον πολιτισμό.ΟΜΩΣ, έστω κι έτσι, αντιπροσωπεύει ένα μεγάάάάάλο νούμερο και είναι μεγάλης απορίας άξιο πως δεν βρίσκονται αυτά τα όποια, που αναλογούν στα έξοδα της Ορχήστρας των Χρωμάτων.
  Γιατί δηλ. να είναι αποδεκτές οι μαύρες τρύπες της Λυρικής πχ,ή οι απίστευτες φιέστες των Ευροσκουπιδιών, τα αθλητικοπανυγηράκια αρχής γενομένης απο τους αείμνηστους Ολυμπιακούς, και να αγκομαχά (εδώ και χρόνια) η ΟτΧ?
  Γιατί βεβαίως το πρόβλημα δεν είναι σημερινό.
  Αφορά την αισθητική και τις προταιρεότητές του Εθνους μας.
  Και μέσα εκεί ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ.
  ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ.
  Σε βάθος δεκαετειών.Αν επέζησε ως τώρα, ήταν στο χώρο που δημιουργείται απο την τρέλλα και την επιμονή κάποιων.
  Φαίνεται πως στις μέρες της ασφυξίας που ζούμε, ο χώρος αυτός εξέλειπε.
  Μακάρι να μη δούμε τα χειρότερα.

 5. Νικόλας Τσαφταρίδης

  Παιδιά να μην ξεχάσουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στον Υπουργό Πολιτισμού μας αλλά και σε όσους και όσες βοήθησαν να διαλύσουν την ορχήστρα (υψηλόβαθμα και χαμηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΠΟ). Ποτέ δεν φταίει μόνο ένας. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά οι ανάξιοι και χωρίς όραμα καθορίζουν το πολιτιστικό και πολιτικό μας είναι.

  Μίλτο δεν έχεις μόνο την αμέριστη συμπαράστασή μας αλλά και την εκτίμηση ανθρώπων που μπορούν και εκτιμούν ήθος, γνώσεις, ευαισθησίες

 6. logia

  Κώστα την ίδια ανάρτηση έκανα και γω στο blogg μου και τώρα μου ήρθε η άλλη κεραμίδα!!!! δες στο εθνος της κυριακής τι περιλαμβάνει η λίστα του πάγκαλου στους υπό κατάργηση οργανισμούς: Ωδείο Αθηνών με έτος ίδρυσης το 1871, Κρατικό Θέατρο Β. Ε., Φεστιβάλ Αθηνών, ΕΤΟΣ της ΚΟΘ, Οργανισμό Μεγαρου Μουσικής κλπ κλπ
  τρέλλα!!!

  Νέλλη Οικονομίδου

 7. Τιγγιριδης Βασίλης

  Θα αναφέρω μόνο το παρακάτω περιστατικό για να δείξω ότι υπάρχουνε κάποιοι άνθρωποι που θεωρούν ότι και στις δύσκολες στιγμές μπορεί ο πολιτισμός να δώσει την λύση: Όλοι γνωρίζουμε το έργο του Benjamin Britten, The Young Person’s Guide to the Orchestra, Op. 34. Εκείνο όμως που ίσως δεν γνωρίζουμε και που πληροφορήθηκα πρόσφατα από τον φίλο και δάσκαλό μου Νίκο Παναγιωτίδη, είναι ότι το έργο αυτό το συνέθεσε ο Britten το….. 1946 (ενώ ακόμα άχνιζαν τα ερείπια του Λονδίνου και των υπολοίπων Βρετανικών πόλεων) κατόπιν παραγελλίας από κάποιο πολιτιστικό φορέα, (ίσως το Υπουργείο Πολιτισμού) και πρώτη φορά παρουσιάστηκε σε εκπαιδευτικό ντοκυμαντέρ με την συμφωνική ορχήστρα του Λονδίνου. Κανείς υποθέτω δεν θα κατηγορούσε τους αρμόδιους αν έδιναν προτεραιότητα στην αναδόμηση των Αγγλικών πόλεων και ανέβαλαν 3-4 ή και περισσότερα χρόνια το «έξοδο» της αμοιβής του Britten για την υλοποίηση και εκτέλεση του εν λόγω έργου. Ευτυχώς όμως υπάρχουν κάποιοι που έχουν μία άλλη οπτική γωνία ακόμα και στις δύσκολες στιγμές. Τέτοιου είδους όμως ευαισθησία που προυποθέτει καλλιέργεια δεν έχει εμφανιστεί στους διοικούντες την Ελλάδα….
  Βασίλης Τιγγιρίδης

  1. Αγγελάκης

   Τι σημασία έχειη επιχορήγηση του πολιτισμού? Στον αθλητισμό αμολάνε τους γνωστούς ένθερμους οπαδούς του και πάιρνουν τις επιχορηγήσεις που θέλουν. Στην μουσική τι θα κάνουμε θα πετάξουμε τα βιολιά και τα κλαρίνα ή θα παίζουμε φανφάρα μέχρι να πέσουν τα τείχη?

 8. Στάθης Γκότσης

  Για μένα Ορχήστρα των Χρωμάτων χωρίς Μίλτο Λογιάδη δεν «λέει». Λυπήθηκα πολύ, δεν αποδέχομαι όμως αμαχητί την ήττα. Είμαι στην διάθεσής σας και αναμένω ιδέες τι μπορούμε νά κάνουμε για να ασκήσουμε πίεση στους «δοικούντες». Η υπογραφή σε ένα σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας που εκτός των άλλων θα πρέπει να γράφει ρητά «οι υπογράφοντες Έλληνες φορολογούμενοι απαιτούμε να μην γίνει δεκτή η παραίτηση του Αρχιμουσικού Της Ορχήστρας των Χρωμάτων Μίλτου Λογιάδη και το ΥΠΠΟΤ να κάνει τα δέοντα, τάχιστα, για την διάσωση της Ορχήστρας των Χρωμάτων που πραγματικά τιμά τους Έλληνες δημιουργούς». Σκεφτείτε πόσους φίλους στο f/b έχει ό καθένας από μας. Να ζήτήσουμε να υπογράψουν ένα τέτοιο κείμενο διαμαρτυρίας μερικές χιλιάδες άτομα. Δεν είναι απίθανο να συμβεί. Τα κοινωνικά δίκτυα παίζουν πια έναν πολύ σημαντικό ρόλο είτε για καλό είτε για κακό. Ε, αυτή την φορά ας είναι για κα΄τι καλό.

 9. Chris Panagopoulos

  Θυμάμαι τωρα τα λόγια του Μάνου οταν πριν την ορχήστρα των χρωμάτων ειχε αναγκασθεί σε παραίτηση απο την Κρατικη .

  ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΙΣΧΡΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΑΝ ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ.
  ΑΝΑΓΚΑΣΘΗΚΑ ΝΑ ΦΥΓΩ
  ΤΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ! ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΣΤΑΣΗ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ

  Chris Panagopoulos

 10. Maria Delta

  Ειλικρινά συγκλονίστηκα! Δεν περίμενα να φτάσουν σε τέτοιο σημείο βαρβαρότητας!
  Διαλύουν τον πολιτισμό μας και την χώρα μας. Δεν σέβονται πιά τίποτα..Αδίστακτοι εκτελεστές όποιου όμορφου ποιοτικού και αξιόλογου έχει η Ελλάδα!!
  Ξέρουν όμως να χρηματοδοτούν μια χαρά την υποκουλτούρα όπως τα πανηγύρια της Eurovision και διάφορα τέτοια τερατουργήματα που υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο αυτήν την ταλαίπωρη χώρα…
  Ακολουθούν κατά γράμμα τη φράση του Κίσσινγκερ : ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΟΤΑΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ! Και αυτό κάνουν…
  Το θέμα είναι, τι κάνουμε εμείς….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s