«Ημέρες Κιθάρας 2012» στην Πρέβεζα. (Απολογισμός)


Με επιτυχία πραγματοποιηθήκαν, από 11 έως 13 Μαΐου 2012, οι πρώτες «ΗΜΕΡΕΣ ΚΙΘΑΡΑΣ» στην όμορφη Πρέβεζα. Η διοργάνωση είχε να αντιμετωπίσει την πρόκληση για υπέρβαση της γενικότερης αρνητικής συγκυρίας, όπως άλλωστε όλες οι πολιτιστικές δραστηριότητες στην δύσκολη εποχή που περνάμε. Είχε όμως να αντιμετωπίσει και την αιφνίδια αναβολή της -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- μιας και η ημερομηνία που αρχικά είχε οριστεί συνέπεσε με αυτή των εκλογών. Ευτυχώς όμως όλα αυτά δεν έδειξαν να πτοούν τη συμμετοχή, ούτε την καλλιτεχνική διάθεση των μαθητών και καθηγητών που πήραν μέρος. Οι εικόνες νομίζω πως εύγλωττα αποτυπώνουν του λόγου το αληθές, επιβεβαιώνοντας πως μπήκαν γερές βάσεις για να στεριώσει μια ακόμα γιορτή πολιτισμού στην πατρίδα μας, σε μια εποχή που η επανάκτηση της πολιτιστικής μας αξιοπρέπειας είναι «εκ των ουκ άνευ». Σε αυτή τη λογική ήταν και το πνεύμα του διαγωνισμού σε έργα ελλήνων συνθετών, που έγινε στα πλαίσια του σεμιναρίου, ο οποίος φιλοδοξεί να αποκτήσει αυτή την ταυτότητα και να μην είναι «ένας ακόμα διαγωνισμός κιθάρας».

Κώστας Γρηγορέας
(Ιούνιος 2012)
http://www.grigoreas.gr/


«Ημέρες Κιθάρας 2012″ στην Πρέβεζα.

(Απολογισμός  από τη Θάλεια Παπαγγελή)

Οι ΗΜΕΡΕΣ ΚΙΘΑΡΑΣ 2012 πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο του Ναυτικού Μουσείου Πρέβεζας.

Στα μάθημα τεχνικής και ερμηνείας, σπουδαστές διαφόρων επιπέδων αλλά και απόφοιτοι της κιθάρας ερμήνευσαν έργα της επιλογής τους υπό την καθοδήγηση του σολίστ, καθηγητή και συνθέτη Κώστα Γρηγορέα.

Ο συνθέτης και θεωρητικός Νίκος Ντρέλας έκανε μία αναφορά στον βίο και έργο του Heitor Villa Lobos, παρουσιάζοντας παράλληλα και έργα άλλων συναδέλφων με τους οποίους ο συνθέτης είχε επαφή, δίνοντας την δυνατότητα να φανεί με τον τρόπο αυτόν ο αλληλοεπηρεασμός τους. Παρουσίασε επίσης τη σπουδή 11 για κιθάρα του συνθέτη.

Στο μάθημα των κιθαριστικών συνόλων ο καθηγητής κιθάρας και θεωρητικός Νίκος Ρώσσος προετοίμασε σύνολα αποτελούμενα από συμμετέχοντες στο σεμινάριο. Το αποτέλεσμα της εργασίας παρουσιάστηκε στο τέλος της διοργάνωσης, κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων του διαγωνισμού. Όλα τα ενεργά μέλη καθώς και όσοι ακροατές επιθυμούσαν είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στα κιθαριστικά σύνολα.

Ο Διαγωνισμός για νέους κιθαρίστες που πραγματοποιήθηκε, είχε ως σκοπό να δώσει την αφορμή στούς σπουδαστές του σεμιναρίου να ασχοληθούν με την ερμηνεία έργων Ελλήνων συνθετών. Η πρόθεση του διαγωνισμού, σε αυτή αλλά και σε όλες τις μελλοντικές διοργανώσεις, είναι η προσέγγιση της ελληνικής κιθαριστικής δημιουργίας και μάλιστα η ενθάρρυνση για τη δημιουργία και παρουσίαση νέων, πρωτότυπων έργων.

Ο διαγωνισμός χωρίστηκε σε δυο ηλικιακά επίπεδα. Απονεμήθηκαν τα παρακάτω βραβεία:

Α΄Επίπεδο (όριο ηλικίας έως 16 χρονών)

1o Βραβείο: δεν δόθηκε
2o Βραβείο: Περδίκη Παναγιώτα
3ο Βραβείο: Παπαγεωργίου Νικόλαος – Τσαπάρας Δημήτριος
Έπαινος: Περδίκη Ερασμία

******

Β΄Επίπεδο (χωρίς όριο ηλικίας)

1o Βραβείο: δεν δόθηκε
2ο Βραβείο: Γιαννακός Κων/νος
3ο Βραβείο: Δευτεραίος Παντελής – Αθανασίου Γεώργιος


ΑΛΜΠΟΥΜ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ


Φωτογραφίες: Θάλεια Παπαγγελή

ΗΜΕΡΕΣ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ (11-13 Μαίου 2012)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s