Πως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου βελτιώνει τον εγκέφαλο! (Στα Ελληνικά)

Δεν προωθώ αυτό το βίντεο για να ευλογήσω τα γένια ημών των μουσικών. :-)
Απλά θεώρησα πως είναι μια απλή αλλά συνάμα πλήρης απάντηση στην ερώτηση των γονιών για το τι επί πλέον προσφέρει στα παιδιά τους η σοβαρή και συστηματική εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.
Εκτός φυσικά της αυτονόητης αισθητικής και ψυχικής καλλιέργειας.


(Βίντεο της Anita Collins)

Advertisement

2 Comments

  1. Ναι παίζοντας ένα μουσικό όργανο είναι εξαιρετική άσκηση για τον εγκέφαλο, που υπερβαίνει τα σχετικά με την μουσική και βελτιώνει κι άλλα σημαντικά κέντρα στον εγκέφαλο. Από τις δικές μου τις έρευνες θέμα θα ήθελα να τονίσω πως η «δυνατότερη» άσκηση είναι να παίζεις πιάνο διαβάζοντας παρτιτούρα (δύο πεντάγραμμα με έως πέντε νότες ταυτόχρονα σε κάθε πεντάγραμμο!!!). Ακολουθεί η πολυφωνική κιθάρα (έως 6 νότες ταυτόχρονα) και μετά τα έγχορδα (που κάπου κάπου μπορούν να παίξουν έως και τέσσερις νότες ταυτόχρονα) και τα υπόλοιπα μονοφωνικά όργανα (ξύλινα, χάλκινα). Βεβαίως και όποιος παίζει χωρίς παρτιτούρα έχει τεράστιο όφελος αλλά με παρτιτούρα είναι «περισσότερη» δουλειά για τον εγκέφαλο και ως εκ τούτου καλύτερη άσκηση. Η ψυχική όμως ευχαρίστηση που έχει κάποιος παίζοντας και χωρίς παρτιτούρα προσφέρει τεράστια ανταμοιβή στον «παίχτη».

    • Μια χρησιμότατη συμπλήρωση από τον Στάθη Γκότση, που είναι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στην απεικόνιση του εγκεφάλου. Που είναι κι ο ίδιος ένας θαυμάσιος μουσικός!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s