Η 25ετής Αθανασία του Μάνου Χατζιδάκι

25 χρόνια χωρίς την φυσική παρουσία του Χατζιδάκι είναι πλέον πολλά. Κι όταν μάλιστα η καλλιτεχνική του παρουσία στη ζωή μου ειναι συνεχής, φτάνει κάποια στιγμή που δεν ξέρω αν όντως τον «έζησα», η αν ήταν μια ακόμα μυθική παρουσία στη ζωή μου όπως ο Μπαχ ή ο Βίλα Λόμπος.
25 χρόνια που ο δικός του κόσμος δεν είναι πια ίδιος. Ο πολιτικός χώρος που ένιωθε ότι ανήκει «φιλοξενεί» ανθρώπους που πολιτικά και αισθητικά θα τον έκαναν έξαλλο. Ο πολιτικός χώρος που συμπαθούσε, αυτός που ξεκίνησε από «τα ευγενικά παιδιά του Ρήγα Φεραίου», έγινε εξουσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι ναζί που πολέμησε ως ΕΠΟΝίτης, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ζωή του, παγκοσμίως σήκωσαν κεφάλι, κι από σκοτεινή μνήμη του παρελθόντος έγιναν υπολογίσιμη πολιτική δύναμη. Και τα παιδάκια πια, όταν τους λες στο ωδείο «θα σου μάθω μια μελωδία του Χατζιδακι» σε κοιτούν με απορία, μιας και ουδείς στο σπίτι φρόντισε να τον γνωρίσουν. Και για «έντεχνο τραγούδι» το πολύ-πολύ να γνωρίζουν μερικές άτεχνες και απλοϊκές δηθενιές.
Τελικά, ίσως η Αθανασία να μην είναι και ό,τι το καλύτερο Μάνο…

1 Comment

  1. Κωστή Γρηγορέα, καίριο το μικρό (δυστυχώς) κειμενάκι σου. Γνωρίζεις πολύ περισσότερα για τον Μάνο Χατζιδάκι και θα μπορούσες να μας δώσεις περισσότερο λυρισμό… Ό,τι έγραψες το προσυπογράφω και το γνωρίζω, γιαυτό και ζητάω από σένα περισσότερη γραφή σε θέματα που κατέχεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s