Η μουσική βασική εκπαίδευση σε αδιέξοδο;

Μια ακόμη σχολική χρονιά αρχίζει για τη μουσική εκπαίδευση. Η απορία είναι το πόσο, πάλι, θα αναγκαστούμε να χαμηλώσουμε τον πήχη των απαιτήσεων σε σχέση με πέρσι. Όμως δυστυχώς, παρόλες τις όποιες τοπικές μας στραβομάρες, τα πράγματα παγκοσμίως είναι μάλλον απλά. Όταν τα ωδεία ξεχείλιζαν από μαθητές σε όλα τα όργανα, τα πρότυπα στα νέα παιδιά δεν είχαν καμιά σχέση με αυτά τα ισοπεδωτικά ηχητικά κατασκευάσματα του mainstream με τα οποία καλούμαστε να αναμετρηθούμε εμείς οι μουσικοπαιδαγωγοί. Ακόμα και για να παίξεις το πιο χαζό ποπ η το πιο ευτελές σκυλάδικο στο παρελθόν, φαντασίωνες πχ μια κιθάρα στα χέρια σου. Τώρα? Μα για να «δημιουργήσεις» ή να «παίξεις» αυτά τα κατασκευάσματα δεν χρειάζεται να εχεις την παραμικρή γνώση μουσικής!.. Για να το κάνω πιο λιανά για τους μη μουσικούς, οι απαιτούμενες μουσικές γνώσεις είναι αντίστοιχες του μετρήματος από το 1 έως το 10 όταν, συγκριτικά, η έντεχνη μουσική οποιουδήποτε είδους απαιτεί το ελάχιστο μουσικά-μαθηματικά λυκείου. Το απολύτως μίνιμουμ! (Κι ας μην συζητήσουμε φυσικά για τις… φιλολογικές γνώσεις που απαιτούνται για την ακατάσχετη λογόρροια των, με λεξιλόγιο νηπίου, στίχων).
Σχεδόν 40χρ μουσικής διδασκαλίας και δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη εποχή που να είναι σχεδόν ανέφικτο να βρω σημείο επικοινωνίας με τόσα πολλά νέα παιδιά. Κλασικός ήμουν, αλλά εύρισκα πάντα κάτι έξυπνο και νόστιμο της ροκ, της ποπ, του λαϊκού, του ελαφρού κλπ. κλπ. που θα κινούσε σίγουρα το ενδιαφέρον των μαθητών.
Όμως τώρα με τί να το κινήσω; Τα παιδιά, όπως είναι και το φυσιολογικό, θέλουν να επικοινωνήσουν μέσω τραγουδιών της γενιάς τους. Δεν είμαι σε θέση να αντιληφθώ τι άλλο χρήσιμο υλικό αντλούν από τα περισσότερα από αυτά κι ούτε, λόγω ηλικίας, μπορώ να έχω άποψη. Όμως είμαι σε θέση να καταλάβω ότι, αντικειμενικα, η τέχνη της μουσικής όπως την ορίζει ο δυτικός κι όχι μόνο πολιτισμός, είναι απούσα σε αυτά. Η μάλλον, είναι κατ’ επίφαση παρούσα…

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s