ΚΡΙΤΙΚΕΣ, ΣΧΟΛΙΑ

«…Υπέροχο, Κώστα! Απήλαυσα την κάθε νότα του παιξίματός σου. Υπέροχη ζωντάνια, απόδοση των φράσεων… ΜΠΡΑΒΟ!»
Oscar Ghiglia, σολίστ κιθάρας, καθηγητής


«…Ως συνθέτη, τον Γρηγορέα χαρακτηρίζει αδιατάρακτη ισορρο­πία και συλλειτουργία οραματισμού και ευρηματικότητας […] Ως σολίστ, μας καθήλωσε με την ηχητική ευγένεια, την πλαστικότητα φράσεως και ρυθμού και έναν πλούτο λεπτότατων εκφραστικών αποχρώσεων…»

«…Δημιουργός, όχι μόνο με αίσθηση της λειτουργικότητας των αντιθέσεων και του timing στην εναλλαγή τους, αλλά και με όραμα τόσο πλούσιο που απαιτεί εκφραστικά μέσα μεγάλης εκφραστικής εμβέλειας…»
Γιώργος Λεωτσάκος, Εξπρές


«…Μια λαμπρή εμφάνιση… ένας χαρισματικός κιθαριστής…»
Classical Guitar magazine


«Ό Κώστας Γρηγορέας είναι ένας από τους πιο προικισμένους Έλληνες κιθαριστές του καιρού μας. Σύγχρονος στην αντίληψή του για την κιθάρα και βαθιά καλλιεργημένος μουσικά. Ο τρόπος που παίζει τα τραγούδια μου από το «Τετράδιο», στην εμπνευσμένη διασκευή του Τάσου Καρακατσάνη, είναι συναρπαστικός, άνετος και ελκυστικός συγχρόνως. Μ’ αρέσει να τoν ακούω να παίζει τα τραγούδια μου. Κι αυτό δε μου συμβαίνει συχνά. Γι’ αυτό και ανεπιφύλακτα σας προτρέπω να τον ακούσετε με προσοχή. Μαζί με τη μουσική μου θα απολαύσετε και έναν υπέροχο ήχο κιθάρας».
Μάνος Χατζιδάκις, συνθέτης, «Το Τετράδιο για Κιθάρα»


«…Έργα με έμπνευση, με φαντασία, εικόνες με χρώματα, με φως, ήχοι εκλεπτυσμένοι, ευρηματικοί, με ποίηση…»
«…Οι ηχογραφήσεις του Κ.Γρηγορέα με έργα για σόλο κιθάρα ή συνοδεία τραγουδιού, αποτελούν δείγμα ποιότητας, ευαισθησίας και άρτιας τεχνικής…»
Ευάγγελος Ασημακόπουλος, σολίστ, Περιοδικό TaR


«…Υπάρχουν λίγοι οι άνθρωποι στον κόσμο τους οποίους σέβομαι για την καλλιτεχνική τους ακεραιότητα και το μοναδικό δημιουργικό τους πνεύμα. Αναμφισβήτητα ο Κώστας Γρηγορέας είναι ένας από αυτούς…»
Αντιγόνη Γκόνη, σολίστ, καθηγήτρια


«…Ως κιθαριστής αλλά και ως συνθέτης, ο Κώστας Γρηγορέας είναι μια από τις πιο σοβαρές παρουσίες στο χώρο της κλασσικής κιθάρας…»
Hubert Kappel, σολίστ, καθηγητής


«…Κεντρικός πυρήνας στο πρόγραμμά του ο Bach (2η Σουίτα για Λαούτο), που έδωσε με άψογο προκλασσικό ύφος, ωραίο ήχο και ζηλευτή δεξιοτεχνία […] Θαυμαστό το «στήσιμο» του «Νυχτερινού», έργο 70, του Benjamin Britten…»
Φοίβος Ανωγειανάκης, Αυγή


«…Ακούγοντας τώρα την δική του μουσική, διαπιστώνω με θαυμασμό ότι παραμένει ακριβής και λιτός, σχεδιάζει με λυρική μαεστρία εκφραστικές αποχρώσεις διαχυτικές, παίζοντας με λεπτότητα, με τη γνώση του έμπειρου σολίστα. Η αντίληψη για την εκτέλεση τώρα μεταφέρεται ταυτόφωνη, σε κοινό συναισθηματικό φορτίο με την αντίληψη για τη σύνθεση, τη δημιουργία. Η εμπειρία του σολίστ οδηγεί τα πράγματα πιο πέρα, στην περιπέτεια της επικοινωνίας. Στη «δική του» μουσική ο συνθέτης Γρηγορέας μπορεί να εκφράζει τη ψυχή του κιθαριστή εαυτού του, τι ευτυχία! Βρίσκει τρόπους να διαπερνά το συναίσθημα και να ενεργοποιεί το σώμα του ακροατή…»
Έφη Αγραφιώτη, σολίστ, Περιοδικό TaR


«..Εξαιρετική τεχνική και ήχος…»
Guitar magazine, Λονδίνο


«…Το «πορτρέτο των εποχών» θα πρέπει -κατά τη γνώμη μου-να διατυπώνει με τη σύνθεσή του, ένας συνθέτης. Εκεί είναι και η ικανότητά του. Να συνθέτει εποχές και μνήμες που έχουν καταχωρηθεί στο υποσυνείδητο, πολυχρωμίες και ιδιαίτερα στιλ που καταγράφηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Να είναι ικανός να περιέχει στη μουσική του όχι μόνο το ιδιωτικό του (στον παρόντα χρόνο) αλλά και το συλλογικό στον παρελθόντα (χρόνο). Αυτά τα στοιχεία βλέπω στις συνθέσεις του Κώστα Γρηγορέα, γι αυτό και η μουσική του με «ταξιδεύει» με ιδιώματα που περιέχουν γνώση και πνευματικότητα…»
“… Nέα έργα σμιλευμένα από γνώση, ευαισθησία, πείρα και συναισθηματικό έλεγχο…”
Νότης Μαυρουδής, κιθαριστής-συνθέτης, Αθήνα 9,84)


«…Ο Κώστας Γρηγορέας, κορυφαίος εκπρόσωπος της τέχνης της κιθάρας με πλούσια σταδιοδρομία και συνεργάτης σημαντικών Ελλήνων συνθετών, είναι ένας από τους «τυχερούς» εκείνους μουσικούς που δεν «εμποδίζονται» από προβλήματα τεχνικής, προκειμένου να υλοποιήσουν στο ακέραιο και τις λεπτότερες εκφραστικές πτυχές του έργου που ερμηνεύουν, όπως ακριβώς το αισθάνονται…»
«…Το βαρύτερο όμως στοιχείο (αλλά και καλό επιχείρημα) για την «ελληνικότητα» των έργων του Γρηγορέα είναι πως ο ίδιος είναι Έλληνας μουσικός που θέλει να αποφύγει τα στερεότυπα των συνταγών, αλλά και να εκφρασθεί με ειλικρίνεια, δηλαδή ως αληθινός δημιουργός […] 
Θα παρέφραζα μάλιστα, χάριν παραδείγματος, τον τίτλο του δίσκου του (Κιθάρα σε Τρόπο Ελληνικό) σε «Κιθάρα σε τρόπο εξαιρετικό»…»
Γιώργος Ε. ΠαπαδάκηςΕλευθεροτυπία


“…Η μουσική του Κώστα Γρηγορέα έχει μια πολύ διακριτή δική της ‘φωνή’…”
Carlos Bonell, σολίστ


«…O, κατά τον Μάνο Χατζιδάκι, «συναρπαστικός ήχος μιας κιθάρας»…»
Βασίλης Αγγελικόπουλος, Καθημερινή


«…Ο Κώστας Γρηγορέας είναι ένας διαπρεπής σολίστας της κιθάρας. Ως δημιουργός έργων για το όργανο που υπηρετεί ο ίδιος για χρόνια, έχει διαμορφώσει μια γλώσσα προσωπική και άμεση, η οποία αναδεικνύει τόσο τις δεξιοτεχνικές όσο και τις ηχοχρωματικές δυνατότητες του οργάνου…»
Περικλής Κούκος, συνθέτης – καθηγητής σύνθεσης


«…Οι ερμηνείες του κιθαριστή Κώστα Γρηγορέα αναδεικνύουν με σαφήνεια το χαρακτήρα των συνθέσεων, υποδηλώνοντας μία σφαιρική αντίληψη που ταυτίζεται με εκείνη του συνθέτη, αποκαλύπτοντας την πολύπλευρη μουσική διορατικότητα και εμπειρία του κιθαριστή…»
Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, «Ο Γρηγορέας παίζει Τζωρτζινάκη» 


«…Ο Κώστας Γρηγορέας διαθέτει χαρίσματα που μου αρέσουν πάρα πολύ σε ένα κιθαριστή: Δύναμη, λιτότητα, διαύγεια, ακρίβεια, μια εσωτερική αίσθηση ρυθμού που αναβλύζει με τη φυσικότητα του θεόσταλτου χαρίσματος…»
«…Οι συνθέσεις του είναι τόσο εξαιρετικά μοντέρνες, όσο γερά πατάνε πάνω στα μεγάλα ή «κλασικά», αν προτιμάς, μονοπάτια της μουσικής για κιθάρα που έχει γραφτεί ανά τους αιώνες. »
Γεωργία Λαιμού, e-go.gr


«…Η τεχνική και το σονάρισμα του σολίστα είναι για μία ακόμη φορά υπεράνω συζήτησης, σε ένα δίσκο που είναι από τις σημαντικότερες δημιουργικές καταθέσεις στο χώρο του…»
Αλέξης Βάκης, Δίφωνο


«…Στο μουσικό του ένστικτο και στην ευαισθησία του, η κιθάρα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αφηγητή.»
Μαρία Μαρκουλή, Τα Νέα


«…Αποσπώντας ως συνθέτης την πολύπλευρη παιδεία του απ’ την τοπικότητα, ο διακεκριμένος κιθαριστής λειτουργεί ως -περίτεχνος- σμιλευτής αισθήσεων απεξαρτημένων από εποχικές μανιέρες όσο κι από παραδοσιαρχικές εμμονές…»
«…H κλασική κιθάρα ως πρωταγωνιστής και… η τέχνη της εσωτερικής εκφραστικότητας ο θριαμβευτής…»
Αργύρης Ζήλος, Αθηνόραμα


Σχολιάστε