ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΝΙΔΗΣ – Έφυγε ο συνθέτης, αρχιμουσικός και κιθαριστής

Ο Βασίλης Τενίδης υπήρξε μια σημαντικότατη προσωπικότητα στο χώρο της Ελληνικής μουσικής, αλλά και της κιθάρας.
Πολύπλευρος καλλιτέχνης, άφησε το στίγμα του ως συνθέτης ωραιότατων έργων, αλλά και ως ενορχηστρωτής-συνδημιουργός εμβληματικών έργων της Ελληνικής τραγουδοποιίας και οργανικής μουσικής.
Σημαντικότατη επίσης είναι και η συνεισφορά του στο ρεπερτόριο της Ελληνικής μουσικής για την κλασική κιθάρα, του οργάνου που υπηρέτησε, κυρίως ως συνοδός, με συνέπεια και ταλέντο.

Γεννήθηκε στη Λάρισα, στις 11/11/1936 και απεβίωσε στις 7/2/2017.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παράλληλα κλασσική κιθάρα με τους Κώστα Κεφαλόπουλο, Ιβάν Ψίουκοφ και θεωρητικά με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 δημιούργησε τραγούδια και μπαλάντες, που προσδιόρισαν το ύφος του ελληνικού Νέου Κύματος. Τραγούδια του ερμήνευσαν οι Γιώργος Ζωγράφος, Μιχάλης Βιολάρης κ.ά.
Συνέθεσε μουσική σε όλα σχεδόν τα είδη και ιδιώματα: συμφωνικά έργα, μουσική δωματίου, χορωδιακά, μουσική για συγκροτήματα Jazz, κινηματογραφική μουσική κτλ.
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέατρο, συνθέτοντας σκηνική μουσική για περισσότερα από διακόσια έργα κάθε είδους, για παραστάσεις ελληνικών θεατρικών θεσμών, όπως: Εθνικό Θέατρο (1974/94), Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1979/91), Αμφι-Θέατρο, Θέατρο Τέχνης κ.ά.


Ο Βασίλης Τενίδης με την Ευγενία Συριώτη

Παράλληλα διακρίθηκε ως ενορχηστρωτής. Στις σημαντικότερες ενορχηστρώσεις του συγκαταλέγονται ο Ύμνος εις στην Ελευθερίαν για συμφωνική ορχήστρα και χορωδία (Νικόλαος Μάντζαρος), η καντάτα Ύμνος των Μεσογειακών Αγώνων (Μίκης Θεοδωράκης), ο κύκλος τραγουδιών Οι γειτονιές του φεγγαριού (Μάνος Χατζιδάκις), σειρά έργων των επτανησίων συνθετών Μάντζαρου, Καρρέρ, Ξύνδα, Σαμάρα, Λαυράγκα, Λαμπελέτ, Ευαγγελάτου, Ξένου κ.ά.


Οι «Γειτονιές του Φεγγαριού» είναι μια επιλογή τραγουδιών του Χατζιδάκι, με εξαιρετική ενορχήστρωση από τον Βασίλη Τενίδη και ερμηνεία από την ανεπανάληπτη Φλέρυ Νταντωνάκη

Δίδαξε σε σχολές, σεμινάρια, ΙΕΚ, έχει δώσει πολλές διαλέξεις και έχει μετάσχει σε συνέδρια και συζητήσεις. Έχει δημιουργήσει σειρές εκπαιδευτικών εκπομπών για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Υπήρξε στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΤ.
Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε στην μουσική επεξεργασία και ενορχήστρωση των έργων: Οι Aπάχηδες των Αθηνών (1984/85), Θυμήσου εκείνα τα χρόνια (2007/08), Το μικρόβιο του έρωτα (2009/10).
Υπήρξε αρχιμουσικός στα Μουσικά Σύνολα της EPT και τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Σχολιάστε